Kök!

snidare Kök

Jag hade turen att komma över Uuve Snidares bok Kök i Sverige till ett mycket överkomligt pris. Den är jättefin att sitta och bläddra och läsa i; i synnerhet avsnittet om lanthemmets kök och bilderna från statarlängan Kärringträtan i Göteborg är intressanta. Mycket fin inspiration för folk i renoverartagen!

Vi har ritat färdigt vårt kök och känner oss jättenöjda. På midsommar hade vi besök av snickaren som vi har anlitat, som gav oss väldigt fina rd. I slutändan blir det ett hörnskafferi med dörr på snedgaveln, serveringsskåp, skåp upp till tak, spishäll och inbyggd ugn – och en fristående ”slaktarbänk” som går att flytta om man vill. Infällda luckor, förstås. Till förebild har vi ett orört 20-talskök med spegelluckor som återfinns i grannskapet.

I övrigt fortskrider arbetet sakta men säkert. Fästmannen och svärfadern har röjt upp i ett uthus – inget mindre arbete – medan jag står och skrapar, oljar, kittar och målar. Skrapningen är klart jobbigast och mest tidsödande. Och min rygg är helknäckt. Känner någon för att renovera fönster? Mitt bästa tips är en bra arbetsbänk med avlastningsyta undertill (det är lätt att frestas att lägga verktyg på glaset annars). Och en bra investering är en liten hobbytång, som ser ut ungefär som en sockertång, de är suveräna att plocka ut stift med.

Och så har vi gjort ett fynd: Listspecialisten Arnemarks såg och hyvleri i mina hemtrakter. De nytillverkar lister med gamla profiler, kan specialtillverka lister till en rimlig kostnad, och saluför både skurklossar och vackert locktak!

This entry posted in Idéer, Inredning. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Kök!

  1. Sophie says:

    Hej Maria! Satt och läste lite och måste bara påpeka att statarlängan du nämner inte ligger i Göteborg utan i Skåne. Hör till Torups slott. //Sophie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *