Håll till godo

Det är kul att se vilka söktermer som har använts för att hitta hit. Nu tänker jag ge svar på era vanligaste frågor.

Femtiotalskök från kvänum
Femtiotalskök
Funkis regerar! De här köken är så otroligt fina och praktiska. Där jag bodde tidigare – i samma byggnad som min mamma och mormor bodde i slutet av femtiotalet – hade jag breda skåp upp till taket och underbara dörrknäppen som Byggfabriken nytillverkar. Likadana dörrknäppen går att köpa till Kvänums kök Banér, ett fantastiskt fint retrokök. Skulle jag bygga ett femtiotalskök i vårt hus skulle jag nog välja det.

Riva takpapp
Kan vara riskabelt. Nu hade vi tur med vår ytterst flagnande takpapp som hur som helst måste ha bytts ut med någonting annat, men läs hur det gick för denna familj när de rev sin. Var försiktiga och varsamma i er renovering! Det är inte säkert att taket under takpappen någonsin har varit tänkt att ses.

Infravärme
Jag är så glad åt min Speedheater. Den har gjort renoveringsarbetet med fönster och fönsterkarmar så oerhört mycket lättare. Den rekommenderas av antikvarier för att den är varsammare än till exempel en värmepistol. Det går undan! En investering väl värt pengarna.

Ritningar
Mja, det kan jag dessvärre inte hjälpa till med. Men byggnadsnämnden i Jämtland har gett ut en bok som heter ”Gamla hus: Principer för om och tillbyggnad”, som erbjuder en hel del ritningsförslag på planlösningar i gamla hus. Hans Mårtenssons ”Förstukvistar och verandor” har en hel del inspiration att bjuda på – och ett förslag på hur man bygger en enkel veranda.

Gamla tapeter
Det finns en del gamla tapeter i nytryck. Lim och handtryck har sin kulturhistoriska bok och Röda boken, tapetkollektioner med anor från 1800-talet och framåt. Boråstapeter har kollektionen Anno 1905 som bland annat innehåller tapeter med mönster ritade av Josef Frank. Duro har kollektionen Gammelsvenska och
Sandbergs tapeter har en del tapeter i nytryck i sina kollektioner. Annars finns Birgit Burströms Handtryckta tapeter, som vi nog kommer att anlita för att göra åtminstone någon tapet (läs mer om henne här). Annars finns Tapetorama och Interior 1900, som saluför gamla originaltapeter.

Jag kan för övrigt rekommendera Tapetboken, som är mycket rolig och inspirerande läsning när man ska välja tapeter till ett gammalt hus!

Dekorationsmålning
Som jag själv har letat information – bästa tipset jag kan ge är boken ”Måla inomhus på gammalt vis” av Lena Nessle. Där redogör hon enkelt och tydligt om olika gamla målningstekniker som schablonmålning, drickamålning, marmorering och så vidare. En fin instruktion på ådringsmålning finns också i Gysinges katalog.

Renovera västerbottensgård
Tja, jag önskar att jag kunde ge något uttömmande svar. Men det blir mer litteraturtips för den lässugne!
Göran Gudmundsson: ”Invändig renovering”
Göran Gudmundsson: ”Utvändig renovering”
Ove Hidemark m.fl.: ”Så renoveras torp och gårdar”
Gysinge Centrum för Byggnadsvård, katalog no 8
Roger Lindbom och Vicky Wenander: ”Frågor och svar om byggnadsvårdTips: finns att köpa i billig pocketversion (27 kronor) hos bokus.
Tord Andersson m. fl. ”Hantverket i gamla hus”
Sören Thurell: ”Vårda och renovera trähus

Byggnadskultur special, 2006, finns att beställa via Svenska byggnadsvårdsföreningen
Tidskriften Västerbotten, ”Våra hus – råd om vård” (nr 3/4 1984), finns att köpa genom Västerbottens museum

Användbara länkar:
Stockholms länsmuseums sidor för byggnadsvård
Hålla hus, Västerbottens länsmuseum för byggnadsvård
Se om ditt hus, informativ tv-serie och uttömmande artiklar
Byggnadsvård Nääs, rådgivning & faktablad om renovering
Svenska föreningen för byggnadsvård
Gård och torp
Bygga hus forum för byggnadsvård

This entry posted in Renoveringstips. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *