Byggnadsvård?

Ska man vara ärlig mot ett gammalt hus ska man inte ha någon ström, inga radiatorer, öppen spis, inget rinnande vatten, ingen toalett. Det är därför mer ärligt att ha moderna installationer, modernt kök, och så vidare. Om det inte är samtida med husets uppkomst har det inte i gamla hus att göra. Och att försöka återskapa med nytillverkade medel är inget annat än pastischer och utanpåverk.

Jag tycker naturligtvis inte så.
Men det är vad man ibland får höra när man pratar om nytillverkade bakelitströmbrytare, gamla tapeter i nytryck och vägghängda toalettstolar på byggahus byggnadsvårdsavdelning och andra diskussionsforum.

Vårt hus renoverades omfattande på 50-talet, med allt vad det innebär av masonitklädda dörrar, väggar och tak. Huset har dessvärre inte åldrats särskilt värdigt; plastfärgen lossnar i stora flagor, spacklet har spruckit i väggar och tak, och linoleummattorna är bubbliga och missfärgade. Huset moderniserades både ut- och invändigt för att se ut som ett nybyggt funkishus. Dessvärre fungerar det inte särskilt bra med husets proportioner och tidens tand.

Jag och min fästman har försiktigt börjat skala bort masoniten och plastmattorna. Där under möter lager av tapeter, spontad vägg- och takpanel i olika utföranden, och en mängd olika årsringar i form av målade boaseringar, tapetlager, och eldragningar som gjorts pö om pö. Det är årsringar vi försöker bevara i så hög utsträckning som möjligt, där det fungerar. Men på sina ställen måste panelen kompletteras, kuhlodosorna och bakelitströmbrytarna är dessvärre uttorkade och trasiga, för att nämna ett par områden som behöver åtgärdas.

Personligen tycker jag att kontinuitet betonas alltför lite i byggnadsvården. Ett hus har alltid genomgått gradvisa förändringar och moderniseringar, efter tycke och smak och förmåga. En järnspis sattes in i den öppna spisen vid sekelskiftet. Därefter byggde man ett kök i modern betydelse, man drog in el på trettio-fyrtiotalet, och sedan tillkom ett badrum i huset. Det finns redan bakelitströmbrytare i huset, varför skulle det vara ”ärligare” att byta ut dem mot Eljo Trend? Jag anser att det är lika illa som de renoveringar som gjordes på 50-talet, då allt byttes ut i funktionalismens anda. Utanpåverk och illusion? Nej, det vill jag inte hålla med om. Det delar inte bara dess uttryckssätt och estetik, men har någorlunda samma tillverkningsmetod som tidigare – precis som jag inte kompletterar den handhyvlade 200 mm pärlsponten med mittenpärla med pärlspontspanel i MDF.

Varje tid har sina uttrycksformer och sina material. Det är dem man vill bevara, skriver Göran Gudmundsson om ”årsringsteorin” i Flyttning av gamla hus. Men var drar man gränsen, och är inte vår tid med dess material och uttrycksformer något som bör synas, skriver han vidare. Visst är det så. Men problemen uppstår när man gör sådana ändringar där bara en tid får komma till tals, istället för de flesta – antingen det är det tidiga 00-talet, funkisens, eller nyrenässansens.

Jag vill påstå att det inte alls är felaktigt och oärligt att låta tillverka ett kök i 1910-talsstil, hänga skomakarlampa över köksbordet och funkisens klotlampa i 30-talsbadrummet, plocka fram det kilsågade furugolvet i köket och lämna det smala, lackade plankgolvet på övervåningen. Det är ju så ett hus brukar växa fram! Att sätta in ett modernt kök, modernt badrum och
moderna strömbrytare är som att sätta gammelmormor i lycratopp och Cheap Monday-jeans: bara konstigt och fel. Hon trivs ju bäst i sina rynkor och klassiska gabardinbyxor.

PS: Viktigast av allt tycker jag det är att bevara istället för att riva ut. Vi kommer att behålla uttryck som tillkom under 50-talet, även om vi inte vill att det uttrycket är allenarådande. Att vi sen råkade hitta dubbelfasad panel under ett lager masonit känns bara som en rejäl bonus – för vi trodde inte att det fanns kvar någonting alls.

Andra bloggar om: ,

This entry posted in Byggnadsvård. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Byggnadsvård?

 1. Jerker says:

  Angående mormor i lycratopp.
  Jag håller med i väldigt mycket du skriver, men här tangerar du något som jag tycker är bland det svåraste som finns i byggnadsvård. Svårt att förklara, men för mig så handlar ofta om ”ett ärligt uttryck”. Ett gammalt hus som stått i generationer och bebotts och renoverats av en massa människor ger mig detta ärliga uttryck. Ärligare känsla än en nybyggd villa i gammal stil. Om jag skulle bygga nytt skulle jag helt klart välja något modernt, troligtvis i funkis-stil.

  För mig uppstår problem när man försöker dölja eller fabricera för mycket, och att veta var den gränsen går är skitsvårt. Det ligger enormt mycket tankemöda bakom vårt val att exempelvis välja strömbrytare i gammal stil men med vägguttag av Renova. Det tycker jag är helt ok, medan jag däremot tycker det känns skitknäppt och tillgjort i ett kök där vitvaror är inbyggda bakom luckor i gammal stil. Man fattar ändå att det finns ett fett kylskåp bakom den flakiga luckan.

  Jag är helt enkelt överkänslig för prettosignaler… 🙂

 2. maria says:

  Jo, jag håller med dig om det du skriver om det ärliga intrycket. Men å andra sidan ser jag det så att det där intrycket också måste vara intrycket av ett gammalt hus, med allt vad det innebär. Personligen tycker jag att det intrycket störs väldigt mycket av stora, vita, fyrkantiga lysknappar – medan det känns naturligt med runda bakelitströmbrytare för att det är vi vana vid att se i ett gammalt hus. Sen tycker jag ju att det känns märkligt med ”gammal lantlig stil” som anknyter till något slags romantiserat 1800-tal på köksluckor (som hur som helst ser ut som om ett standardkök 2007). Vi har valt att kopiera hur det ser ut i ett annat hus som finns i familjens ägo, där köket kom till på 20-talet. Men jag tycker ju inte att det är konstigt med kylskåp eller diskmaskin, till exempel. Alla vet ju att det finns där, som du säger, så varför ska man dölja det?

  Jag förespråkar ju inte alls att man ska renovera tillbaka huset i någon ursprunglig stil, utan att alla de här olika stilidealen och uttrycken ska få komma till tals. Men jag tycker att det är att begå våld på huset när man tycker att det är ”ärligare” att allt som har lagts till och förändrats ser ut som standardvaror 2007.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *