Besvikelser och skatter

Bagarstugan
Bagarstugan efter att vi tagit bort den slitna och håliga linoleummattan och takpappen.

De två lediga dagarna har varit fyllda av arbete.
Vi åkte till huset igår morse med siktet inställt på att jobba lite och sova över. Men det blev gjort betydligt mer än vad vi trodde. Eftersom jag blev snabbt klar med att grundmåla en fönsterbåge och kitta en annan fick man helt enkelt hitta annat att göra: jag började skrapa taket i bagarstugan som släppte ifrån sig högar av otrevliga färgflagor överallt. Det visade sig dock vara takpapp och vi tog beslutet att ta bort den. Under takpappen lurade ett vackert tak i fasad panel, målat i något som ser ut som gulnad kromoxidgrön – samma sorts nyans som finns på golvet i bakrummet, men gulare.

Före och efter i köket
Köket, före och efter borttagandet av linoleummattan

Vi hade förhoppningar om att hitta skatter under linoleummattorna i hall och kök – som vi är tvungna att ta bort för att kunna ta upp golvet – i stora huset också. Men nej, under linoleummattan och papp fanns ett golv som inte var alltför vackert. Redan upplockat en gång, lappat och lagat, sannolikt från flera olika ställen. Och hallen var en ännu större besvikelse. Ohyvlade brädor, som antagligen lades dit när de drog vatten och avlopp in i huset.

Småbilder
(ja, naturligtvis sparar vi bitar för att lägga i ’husarkivet’)

Golv
Kök:
Ljusblå golvfoder av enkel typ
Fernissad linoleummatta, rutmönstrad av tillverkare Forbo Forshaga
Smala golvbrädor, fernissade

Hall:
Ljusblå golvfoder av enkel typ
Linoleummatta, möjligen fernissad, gråstripig av tillverkare Forbo Forshaga
Spikad masonite
Ohyvlade brädor

Bagarstugan:
Björkådrade golvfoder
Linoleummatta, tillverkare okänd
Spikad väggpapp
Fernissade golvplank, antagligen de ursprungliga från när bagarstugan byggdes 1924.

Tak
Bagarstugan:
Vitmålad takpapp, ej linoljefärg
Målad fasspont, ljust zinkoxidgrön

Andra bloggar om: , ,

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *