Sommarens första!

Bagarstugan

Nu har snön smält bort och, tack och lov, sommaren kommit. Det gör det lite lättare att ta sig till huset. Svärföräldrarna har varit där och rensat bort gamla madrasser, kuddvar, kläder, järnskrot och annat som de tidigare husägarna har lämnat kvar.

Under helgen har vi ägnat oss åt lite handfast utomhusarbete. Jag har grävt upp den kraftigt övervuxna, stenbelagda trädgårdsgången. Svärmor har skrapat bagarstugudörren som är ganska illa medfaren. En spegel har inte kunnat röra sig ordentligt och därför spruckit i mitten. Det ska korrigeras, men innan dess ska den oljas in – träet är riktigt torrt. Utedasset har skurats upp, så vi har någonstans att gå på toa.

Fästmannen har dock stått för det mesta arbetet. En välbehövlig insats var att gräva ut runt ladugården, eller fuset som vi kallar det i mina hemtrakter. Jorden har samlats runt väggarna och träet har murknat en del längst ner. Nu har vi i alla fall stoppat utvecklingen; större insatser får vänta ett tag.

collage

Det är roligt att gå på utflykt, vilket jag ju äntligen har fått möjlighet till nu när det är torrt och fint. I bodarna och det ursprungliga härbret har vi gjort riktiga fynd: från en diskbänk i den ursprunliga köksinredningen (björkådrad, pärlspont, zinkbänk) till ett vackert gammalt handfat i porslin som jag vill fräscha upp och ha i toaletten nere. Det hade inga sprickor, var bara lite missfärgat i botten. Där ligger också sex fönsterrutor som vi tror har suttit i huset ursprungligen. Nu sitter på bottenvåningen fönster med tre större rutor i varje båge, i den gamla nedervåningen är det enkla fönster och på övervåningen kopplade i samma stil. De äldre är småspröjsade och har åtta rutor i varje båge, likt denna. Jag skulle vilja rusta upp dem och sätta dem i förstugan vi ska bygga till (en ganska typisk utbyggnad i våra respektive hemtrakter, och en praktisk nödvändighet för vår del). Det är kanske lite märkligt att ha en äldre fönstertyp i en ny utbyggnad, men det känns ju bara roligt att kunna knyta an till husets historia. Jag tror inte att det skulle vara omöjligt att de hade använt fönstren i en senare tillbyggnad, heller. ”Man tager vad man haver”…

Nu ska jag låna hem en bok om fönsterrenovering och vi ska köpa in infravärme och stiftapparat för att underlätta upprustningen av fönstren. Jag längtar att få sätta igång med dem!

Andra bloggar om: ,

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , , , Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *