Invändig renovering

Igår lånade jag hem ”Invändig renovering” från Gysinge. Läsningen irriterade mig stundtals. Jag är en ivrig påhejare av att återanvända, renovera och försöka vara så varsam som möjligt. Det passar sig inte med ett ultramodernt Patrick Bateman-kök i krom och lack när huset är byggt 1850. Men någonstans måste ändå form och funktion få mötas på en vettig plats. Jag hade hoppats på lite mer handfasta råd om hur man på ett bra sätt tar tillvara på det gamla, snarare än bara tyckande. Hur löser vi till exempel problemet med att speglarna i spegeldörrarna är förspikade i ett försök att modernisera, och hur ska vi göra med dörrarna när vi tar upp de alltför korta dörröppningarna så fästmannen slipper slå sig i huvudet hela tiden?

På sätt och vis känns det skönt att köket ska ligga i den nybyggda delen. Det känns som om vi faktiskt kommer undan med ett IKEA-kök med traditionellt utseende. Vad vi ska göra med köksinredningen från 50-talet? Jag har lagt min röst på att de ska få bli bok- och pappershyllor i vårt blivande kontor.

Elinstallationer blir rejält sågade av författaren till ”Invändig renovering”. Moderna lysknappar är gräsligt fula, tycker han. Personligen älskar jag ju allt som har med funkis och 50-tal att göra, så jag är ju benägen att hålla med: gamla strömbrytare är betydligt mer estetiskt tilltalande än moderna. Riktigt coola, till och med. Man skulle kunna gå den dyra vägen, och köpa nytillverkade porslins- eller bakelitströmbrytare från Gysinge eller Byggfabriken. Något billigare är dock serien Eljo Renova, som har väldigt klassisk design men det allra mesta man kan tänkas behöva – inkusive bredbandsuttag. Finns bland annat hos Claes Ohlsson.

This entry posted in Idéer. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Invändig renovering

 1. Sencha says:

  Ett boktips:
  Frågor och svar om byggnadsvård.
  (Av Roger Lindbom och Vicki Wenander)
  Konkret och handfast, med svar på frågor av alla möjliga slag.

 2. Jerker says:

  Tycker du inte att det kan vara kul och naturligt att bryta av helt, exempelvis med ett ultramodernt kök? Kanske inte om det gamla köket finns kvar, men säg att det är helt urblåst och sönderrenoverat och man ändå måste bygga upp köket på nytt?

 3. maria says:

  Nej, faktiskt inte. 🙂
  Nu är det här inlägget lite daterat, för vi har hunnit ändra oss både en och två gånger sedan jag skrev det. Men min filosofi är att vissa förändringar känns helt naturliga, medan andra bryter av och bara känns konstiga. Ett exempel på det senare är ju då ändringarna som genomfördes i och med funktionalismens inträde, då allting spikades över med masonit för att vara slätt och rent.

  Vi försöker att hålla oss till ett traditionellt formspråk just för att det ska smälta in och upplevas naturligt, autentiskt, i sin omgivning. Ungefär som att klä mormor i nya poplinbyxor istället för ett par jeans från Cheap Monday, för att använda en töntig liknelse. Jag tycker att det är varsammast mot huset. Ville vi bo i en modern villa skulle vi ha byggt en sådan istället. 🙂 Vår prägel sätter vi ju i alla fall på huset, i alla val vi gör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *