Husets ögon

dörr

På bussfärden genom Lappland och Västerbotten hann jag titta på många ytterdörrar, som jag och fästmannen hade hunnit diskutera innan jag åkte hem. Det finaste var avgjort de dubbeldörrar som finns i original, i synnerhet de gulockrafärgade – de var oerhört vanligt förekommande i trakterna. Originaldörren – en pardörr – till vårt hus sitter på bagarstugan och har också vackra färger: en spegel är grönmålad, resten är vitt och rött. På insidan finns en vacker träådring som fästmannens farfars bror en gång gjort. Det känns onödigt att plocka bort den därifrån, ådringen har sin plats i bagarstugan och dess isoleringsförmåga är inte den allra bästa. Men en pardörr ska vi ha. Personligen är jag oerhört förtjust i Leksandsdörren Rönnäs. Det finns många företag som tillverkar vackra parytterdörrar, till exempel Allmogesnickerier som tillverkat den vackra gula dörren ovan!

farstukvist

Vi har bestämt oss för att återställa farstukvisten till sitt originalutseende. Idag är det bara en tråkig trätrappa och ledstänger i målad metall. Men på de foton vi har sett finns en charmerande farstukvist lik den på bilden ovan. Yay! Små bänkar som man kan sätta sig på och dricka kaffe och läsa tidningen i morgonsolen på. Tänk att det kan bli så bra att kombinera byggnadsvård och drömmar.

Andra bloggar om: , ,

This entry posted in Byggnadsvård, Idéer. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Husets ögon

  1. Pingback: Farstukvist « bygga bo - renoveringsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *