Fortsatta planer – köket börjar ta sig

Man ställs uppenbarligen inför olika problem när man ska renovera och restaurera. An angel at my table har en funkisvilla som hon renoverar tillsammans med sin kille. Men det verkar vara svårt att få tag i ett femtiotalskök om man inte bygger på plats. Det är trist, för de är verkligen enkla, roliga och praktiska. Jag älskde mitt underbara femtiotalskök när jag bodde i en funkislägenhet från tidigt femtiotal i Munksund utanför Piteå. Höga och rymliga skåp – de svalde precis allt! – fantastiska dörrknäppen (som dessvärre byttes ut mot beslag som inte kunde hålla skåpdörrarna stängda) och ett riktigt skafferi med ventil. Och det var rymligt, trots att det var byggt i fil.

Man ställs inför andra problem när man ska renovera en enkelstuga från 1850. I synnerhet när de två som ska bo där är mellan 1.75 och 1.92 meter långa. Som att köksbänkarna är för låga, men det är svårt att höja dem eftersom fönstret är i vägen. Nu är vi nämligen inne på att behålla köket på sin ursprungliga plats, med allt vad det innebär. Som frågan ifall det går att kombinera en funktionsduglig golvkällare med golvvärme?

Jag och fästmannen har hittat ett kök vi tycker om och vill ha. I ett annat hus, som finns i familjens ägo och är samtida med vårt, finns en sådan inredning. Det är tidigt 1900-tal, målat och väldigt enkelt med fina, infällda spegeldörrar. Gediget och snyggt, och det faller oss båda i smaken. Det finns många som nytillverkar liknande kök: företaget Kvänum gör underbara kök som jag och fästmannen suttit och suktat efter. Vi hittade en liknande kökslucka hos IKEA som vi båda kunde tänka oss, men den är tydligen på utgående. Typiskt – ett år för tidigt.

Nu lutar det alltså mot att anlita den lokala snickaren. Vi hinner säkerligen ändra oss både en och två gånger, men för tillfället känns det som bästa lösningen. Jag ska sätta mig och göra perspektivritningar så snart möjligheten infinner sig.

Vad beträffar drömmen om golvplank gick de i kras så snart vi lyfte på mattan i köket. Även där fanns de smala golvplanken. Men nytillverkade breda och obehandlade plank i furu och gran finns att köpa hos Baseco, så jag får förhoppningsvis mina skurgolv i vardagsrummet. I övrigt blir det uppslipat och oljat, eller målat, för hela slanten.

För övrigt är jag helt förälskad i Gysinges hisslampa. En sådan satt uppe i en av Lövångers kyrkstugor som vi bodde i häromveckan. En sådan ska jag ha uppsatt någonstans. Hittade för övrigt en fin artikel om elinstallationer hos Gård & Torp: http://www.gardochtorp.se/pdf/2007_01c_el.pdf

Andra bloggar om: ,

This entry posted in Idéer. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *