Från enkelstuga till Västerbottensgård?

Det här var det första inlägget jag skrev på bloggen Bygga bo. Eftersom det förblir ett av de mest lästa känner jag dock att jag vill uppdatera det litegrann.

Vårt hus är en timrad enkelstuga med en och en halv våning, byggd i mitten av artonhundratalet. Huset byggdes på med några stockvarv på 20-talet när övervåningen skulle inredas. Vi har kommit betydligt längre i vår planering – och renovering – än vad som framgår av inlägget. Jordkällaren tar vi dock fortfarande hänsyn till. Liksom den tidstypiska trappen från femtiotalet.

Det är en timmerstuga. En enkelstuga med två våningar. Det byggdes i mitten av artonhundratalet och den andra våningen byggdes på någon gång före 1950-talet. Det är föremålet för vårt Stora Renoveringsprojekt. Planen är inte att vi ska börja med renoveringen, inte riktigt än. Men vi kan inte låta bli. Han tittar på sätt att värma upp huset, jag tittar på badrumsinredningar. Tillsammans funderar vi på hur vi ska bygga ut och läser på om byggnadsvård. Det lutar mot att vi bygger ut huset så att den blir en Västerbottensgård eller parstuga, som är den korrekta benämningen. Men innan vi kommer dit är det en hel del saker vi måste ta hänsyn till: den lilla jordkällaren som hamnar mitt i vardagsrummet (blivande vinkällare? Ganska lyxigt!). Den tidstypiska trappen från 1950.

enkelstuga1.gif

På gården finns, som sig bör, en faluröd bagarstuga med vita knutar från 1900-talets början som en gång i tiden användes som byns lokala närlivs. Där finns också en lagårdslänga och två mindre byggnader varav den ena har utnyttjats som tvättstuga och som jag gärna ser omvandlad till en liten bastu.

This entry posted in Bloggen, Byggnadsvård, Idéer. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *