Bygglovet beviljat

Vi har fått bygglov. Äntligen! (och om någon undrar varför bygget redan påbörjats, fick vi klartecken från bygglovshandläggaren). Att vår tillbyggnad uppfyller villkoren för de riktlinjer som finns för kulturmiljön i Nedre Saxnäs gör mig naturligtvis extra glad. För vår gård innebär det en gles, trelängad gårdsbebyggelse och att tillbyggnaden ska, som det står, ”underordnas befintlig bebyggelse vad gäller form, material och färg”.

Jag hade – och det bär mig emot att erkänna – ingen aning om att vår gård var upptaget i en plan för kulturmiljövård (men jag skyller på att jag kommer från Piteå). Hade jag vetat det hade jag till exempel tagit tag i att ansöka om bidrag för antikvariska överkostnader. I dag verkar det vara försent (vi har ju redan påbörjat arbetet) och det känns riktigt surt att svärfar försökt få hit en byggnadsantikvarie från Västerbottens länsmuseum sedan ett år tillbaka, utan att lyckas (Pernilla kan nog räkna med att få ett telefonsamtal av oss till veckan). Nåväl, bagarstugan och de andra ekonomibyggnaderna behöver också tas tillvara så småningom.

Idag är det ett år sedan vi sov över i huset första gången. Tänk vad tiden går fort!

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Bygglovet beviljat

 1. Ingela H says:

  Det blir fint. Kul att se huset och inte bara höras tala om det.

 2. Hej Maria och Olov.
  Vilken fin blogg ni har!
  Jag heter Yeni Karlsson och arbetar på SpeedheaterSystem AB i Sävedalen utanför Göteborg.
  Jag skulle väldigt gärna komma i kontakt med er angående de fina referenser ni ger vår IR-Värmare på er blogg.
  Ring mig gärna på: 031-336 50 57

 3. Stella says:

  Hej, får jag fråga hur ni har tänkt göra med uppvärmningen av ert hus?

  Vi bor också i Norrland, tar över ett orört timmerhus med enbart vedspisar…med vatten ute på gården 😉 och vill inte ”ändra för mycket men ha en fungerande vardag”. Ingen skog till tyvärr. Kommer att bruka jordvärme + ved. Kommer inte att bygga ut men försöker nattsömnstid lösa badrums/tvättstugefrågan, känns det igen?

  Är nyfiken på era värmetankar,
  nyfiken,/Stella

 4. maria says:

  Hej Stella!

  Vårt hus har ju varit bebott fram till början av 80-talet och uppvärmningen har varit ett vattenburet system som värmts upp med en ”köks-Nora”. Vi kommer att använda oss av de gamla elementen och köpa nya likadana sektionsradiatorer till utbyggnaden. Rören måste vi dock byta ut.

  Till vår gård hör det skog så vi bestämde tidigt att vi skulle ha en vedpanna som huvudsaklig värmekälla. Vi kommer dock att förbereda så att vi kan komplettera med jordvärme eller solceller om vi vill.

  Oh ja, det där med badrum och tvättstuga – och för oss även pannrum – har verkligen varit en nöt att knäcka! Jag har varit väldigt bestämd med att jag inte vill offra något av rummen i det gamla huset för att ha en tvättstuga på nedervåningen. Vi har funderat på källare, på olika tillbyggnadsvarianter, på litet kök och tvättstuga nere, i all oändlighet. Nu har det blivit så att vi har tvättstugan uppe i tillbyggnaden och så använder vi den befintliga toalett som byggdes på 50-talet till badrum nere. Mitt bästa råd är: Rita, rita om, fundera lite till, och rita om igen. Och be andra att fundera åt er, man blir lätt blind!

 5. Stella says:

  Vi ritar hela tiden! vi vill inte offra något och inte gärna ta upp nya öppningar.
  Vi ska ställa till kalas och så får släkt o vänner gå runt med planritningarna o skissa.

  Köket är inte lätt. Helt fyrkantigt. Och just nu är jag inne på att ha lite ”fristående” bänkar/arbetsplatser, typ diskbänken för sig, tomrum, vedspisen med spis intill under kåpa + arbetsplats ihop. tomrum, kyl,frys, tomrum, arbetsbänk för mat o bak. skaffei.
  Hela längder känns modernt men där kanske jag är fel ute. Det får inte bli för fint, det är ett ”fattigt” hus i karaktären, ett 20-tals påkostat är fel hos oss.
  Och så plats för kökssoffa – med utsikt för insikt – och plats för 8 personer (helger). Då är det inte så mycket plats kvar! Allt som nu finns är vedlår och järnspis…

  Dålig nattsömn – men härliga problem;-)

  Följer din blogg – jättebra tips o inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *